Hulp of advies nodig?

Onze klantenservice staat voor u klaar. Voor vragen over onze producten of uw bestelling kunt u altijd bij ons terecht.

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen hebben we voor je op een rijtje gezet!

Welke dikte startkabels heb ik nodig?

De dikte van de startkabel die je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren. Lengte en toepassing. Des te langer een kabel wordt, des te meer materiaal (koper) de stroom tegenkomt en des te meer weerstand en stroom verlies er ervaren zal worden. 

Hoe groter je kabellengte en energieoverdracht, hoe dikker de kabel moet zijn.

Een vuistregel voor voertuigen is als volgt:

16 mm2 is toereikend voor het starten van motoren of jetski’s
25 mm2 is voldoende voor kleinere benzine auto’s zoals een Kia Picanto
35 mm2 of dikker voor lichtere diesel – en gemiddelde benzine voertuigen zoals een VW Golf
50 mm2 voor zwaardere benzine en diesel motoren zoals een Mercedes GLC
70 mm2 voor kleinere vrachtauto’s zoals een DAF LF 230
95 mm2 voor grotere vrachtauto’s  zoals een Scania R500
120 mm2 voor industriële toepassingen en alleen via contact beschikbaar

 

Het is belangrijk om te weten dat bovengenoemd een richtlijn is en geen technisch advies. Afhankelijk van merk, accupakket, motoren etc. kan het zijn dat er een zwaardere kabel of al een kleinere kabel toereikend is.  

De procedure is eenvoudig!

Sluit de positieve (+) klem aan op de positieve (+) pool van de zwakke accu en de andere positieve klem op de overeenkomstige pool van de goede accu.

Vervolgens de negatieve (-), of massapool van de goede accu en ten slotte de negatieve klem op het motorblok of het chassis van de auto. (Vonken in de buurt van het explosieve waterstofgas dat uit de accu komt wil je vermijden!)

 

Om startkabels te verwijderen, volg je de bovenstaande instructies in omgekeerde volgorde!

Ja absoluut. Pas dus op voor goedkope startkabels. De extreme goedkope sets in hebben in werkelijkheid “koper bekleed” aluminium in plaats van 100% koper. 

In algemeenheid heeft Aluminium 1,5 keer de weerstand van koper. Check voor aanschaf of deze kabels volledig uit koper bestaan en niet een of andere legering.

Koper is uiteindelijk de beste geleider van allemaal. Dit betekent dat de weerstand van koperkabel relatief laag is.

Wij adverteren en maken alleen kabels die volledig bestaan uit koper. Hierdoor kunnen wij de aller hoogste kwaliteit aanbieden. Aan dropshipping doen wij dus niet.

Ja, dikkere kabels zijn beter omdat ze veel stroom kunnen doorvoeren met minder spanningsverlies dan
dunnere kabels. Dikte is niet de enige belangrijke factor, lengte is uiteraard ook
belangrijk.

Check van tevoren onze calculator zodat je zeker weet dat je de juiste kabel hebt!

Let op: onze calculator berekend voor continu stroom. Startstromen voor onze startkabels kunnen hier niet worden berekend omdat hier een eenmalige hoge puls in energie is t.o.v. een lagere continue stroom van energie.

Welke kabel je nodig hebt verschilt per project, apparaat, installatie en component dat je aan wil sluiten. In onze calculator kun je precies berekenen welke dikte je nodig hebt en wat verschillende erkende keurinstanties aanbevelen! 

Andere sites of artikelen zullen beweren dat producten tot x ampere kunnen. Dit is onzin en nergens op gebaseerd. Des te langer een accukabel wordt, des te meer weerstand de stroom zal ervaren. Dit betekend er een directe relatie is tussen kabellengte en en benodigde kabeldikte.  

 

Let op: onze calculator berekend voor continu stroom. Startstromen voor onze startkabels kunnen hier niet worden berekend omdat hier een eenmalige hoge puls in energie is t.o.v. een lagere continue stroom van energie.

Als het voertuig met de lege accu ingeparkeerd staat (sommige auto’s hebben de accu achterin) en de aangrenzende vakken vol staan dan kunnen korte kabels niet toereikend zijn. Zorg er dus voor dat de kabels lang genoeg zijn. 

Wij leveren kabels op een tiende van een meter nauwkeurig. Een minimale of maximale lengte hebben wij niet!

Betere klemmen (krokodillenklemmen) zullen elektriciteit / stroom veel beter overbrengen. Zware startkabels worden geleverd met grotere sterkere klemmen. Dit zorgt voor betere verbindingen tussen de twee accupolen wat de kans op spanningsverlies verkleint en vonkvorming verminderd.

Het is niet mogelijk om kabels die op maat zijn geknipt te retourneren. Verder is het ook niet mogelijk om kabels met speciale montages, kabelogen/schoenen e.d. te retourneren. Producten met gebreken door verkeerd gebruik vergoeden we tevens ook niet.

Onze gecertificeerde elektromonteurs knippen de kabels. Eventuele montages worden ook gedaan door onze vakspecialisten met speciaal gereedschap.

Per kabel is aangegeven wat voor aansluiting er mogelijk is. Mis je een optie? Neem dan vooral contact met ons op via info@hooymans.com 

De kabels die wij knippen zijn van volwaardig koper en geen prutswerk met koper coating. Wij gebruiken alleen de hoogste kwaliteit van de beste (Nederlandse) leverancier. Onze specialisten zorgen voor de beste kwaliteit van Nederlandse kwaliteit.