Kabeldikte berekening

Vaak krijgen wij de vraag: “welke kabeldikte heb ik nodig?”  Je benodigde kabeldikte kun je nu snel en eenvoudig berekenen in onze calculator!

De calculator berekend voor continu stroom, zoals in een thuisinstallatie. Startstroom voor startkabels kan hierbij niet worden berekend. Door gebruik te maken van onze calculator geef je aan onze disclaimer te hebben gelezen. 

Resultaat

Rho: 0.0175

Alle soorten kabels, uit Nederland

Wij bieden alle mogelijke accukabels en startkabels aan op elke maat. Onze kabels komen uitsluitend uit Nederland en bestaan uit vol koper met een soepele PVC mantel. Elke gewenste montageoptie, van perskabelschoenen tot accuklemmen, kan eenvoudig worden geselecteerd. 
Staat uw optie er niet tussen of een andere vraag? Neem dan gerust contact op.  

Kabelkeuze afhankelijk van keuringinsanties:

Wij als Hooymans bouwen projecten volgens verschillende keur instanties. Deze geven op hoeveel Ampère er door een kabeltype heen mag. Een van onze instanties stelt het volgende voor installaties met continu stroom:

Kabeldikte in mm²Maximale Ampères door kabel
2,5mm²24 A
4mm²32 A
6mm²41 A
10mm²57 A
16mm²76 A
25mm²101 A
35mm²125 A 
50mm²156 A
70mm²192 A
95mm²232 A 
120mm²269 A

Toelichting berekening:

Om de benodigde dikte van de kabel te berekenen is het belangrijk om te weten hoelang de kabel moet zijn. Koper heeft een weerstandswaarde. Dit houdt in, hoe langer een kabel is, hoe meer weerstand er uiteindelijk zal zijn. Het is dus belangrijk dat de lengte “heen en weer” wordt gemeten om het spanningsverlies in de kabel te kunnen berekenen.