Welke dikte startkabel / accukabel heb ik nodig?

Het verschil tussen start- en accukabels

Startkabels en accukabels worden vaak door elkaar gehaald. Het verschil tussen start- en accukabels is de aansluiting die aan deze kabels zitten en de toepassing ervan. Startkabels zijn de kabels die worden gebruikt om een auto, boot, vrachtwagen of scooter te starten met behulp van een andere batterij. Hier zitten de welbekende krokodillenklemmen op.

Accukabels zijn precies dezelfde kabels met precies dezelfde specificaties maar worden gebruikt voor het aansluiten van apparaten zoals zonnepanelen, accu’s en dergelijke apparatuur. Accukabels worden aangesloten aan de hand van kabelogen. Wij bieden alle mogelijke opties perskabeloog schoenen en het aansluiten van de perskabelogen op accukabels in onze webshop. Lees meer over de specifieke toepassingen van accukabels in ons andere blog.

Welke accukabel / startkabel dikte heb je nodig

Het is belangrijk om te weten voor welke toepassing je startkabels of accukabels nodig hebt. Hier zit namelijk een groot verschil in. Startkabels komen onder een veel hogere (tijdelijke) spanning ten opzichte van accukabels die continu worden belast. Wij noemen dit ook wel startstroom en continustroom.

Voor continustroom toepassingen kun je eenvoudig onze calculator raadplegen om je benodigde accukabeldikte te berekenen.

Een vuistregel voor startkabels voor voertuigen is als volgt:

16 mm2 is toereikend voor het starten van motoren of jetski’s
25 mm2 is voldoende voor kleinere benzine auto’s zoals een Kia Picanto
35 mm2 of dikker voor lichtere diesel – en gemiddelde benzine voertuigen zoals een VW Golf
50 mm2 voor zwaardere benzine en diesel motoren zoals een Mercedes GLC
70 mm2 voor kleinere vrachtauto’s zoals een DAF LF 230
95 mm2 voor grotere vrachtauto’s  zoals een Scania R500
120 mm2 voor industriële toepassingen en alleen via contact beschikbaar

Het is belangrijk om te weten dat bovengenoemd een richtlijn is en geen technisch advies. Afhankelijk van merk, accupakket, motoren etc. kan het zijn dat er een zwaardere kabel of al een kleinere kabel toereikend is.  

Welke opties voor (op maat gemaakte) kabels bieden jullie

Wij bieden alle mogelijkheden voor accukabels en startkabels aan, namelijk: 10mm2, 16mm2, 35mm2, 50mm2, 70mm2 95mm2 of 120mm2.

Al onze kabels komen uit Nederland en worden op maat geknipt per order. Onze gecertificeerde elektromonteurs knippen de kabels precies op maat en monteren de perskabelogen, krokodillenklemmen, accuklemmen, adereindhulzen of kabelbuis verbinders met gekeurd gereedschap. Een andere montageoptie nodig die niet op onze site staat? Neem dan vooral contact met ons op!

 

Kies voor Startkabels.nl / Hooymans Elektrotechniek
Op maat gemaakte accukabels bieden aanzienlijke voordelen voor wie streeft naar optimale prestaties, efficiënte stroomoverdracht, en betrouwbaarheid. Door te investeren in kwalitatieve, op maat gemaakte kabels, kunnen bedrijven en individuen vertrouwen op een veilige en efficiënte energieoverdracht, afgestemd op hun specifieke behoeften en toepassingen.

Wilt u meer weten over hoe op maat gemaakte accukabels uw specifieke behoeften kunnen vervullen? Neem vandaag nog contact met ons op voor professioneel advies en hoogwaardige oplossingen die zijn afgestemd op uw unieke eisen. Uw energie-efficiëntie begint hier!


Bekijk hier ons aanbod accukabels op maat